Jeg har gennemgået mine gemte LinkedIn-opslag og fundet de 3 nyheder fra den danske bogbranche i 2023, som begejstrede mig mest, og som fortjener mere fokus i 2024 - på en skala fra 1-5 x konfetti 🎉.
OPSUMMERING
Bæredygtig Bogproduktion: Gads Forlag fremmer bæredygtighed ved at gøre CO2-aftrykket af deres bøger synligt og dele deres viden om bæredygtig bogproduktion med andre forlag. 🌿📚
Forlag med Ny Forretningsmodel: Zetland lancerer Danmarks første medlemsdrevne forlag baseret på crowdfunding. 🤝📚
AI i Bogbranchen: Podimo anvender AI til at forbedre brugeroplevelsen, og det sætter fokus på vigtigheden af præcis og korrekt metadata i bogbranchen. 🤖📚
1. Bæredygtig bogproduktion
(🎉🎉🎉🎉)
Gads Forlag har implementeret en bæredygtighedsstrategi, hvor de gør deres bøgers klimaaftryk synligt for læserne. De opgør CO2-aftrykket på omkring 90% af deres bogproduktion, som omfatter alt fra råvareproduktion til levering. Dette omfatter papir, farve, lim og energiforbruget hos trykkeriet og bogbinderiet. CO2-fodaftrykket beregnes ved hjælp af ClimateCalc, der overholder internationale standarder, og forlaget køber emissionsrettigheder for at klimaneutralisere hver bog.
Og endnu vigtigere? Så deler de gerne ud af deres viden og designvejledninger til andre forlag, der vil sætte fokus på og omlægge deres egne titler til en bæredygtig bogproduktion.
Senest har Forlaget Bogoo og Forlaget Falco taget samme skridt for deres titler.
(Og alt det kan man deklarerer i bogens metadata, så man udover et fint ikon på bogens cover også kan søge det frem i f.eks. webshops. Det er noget af det, vi kigger på at gøre i en dansk kontekst i Danske Forlags metadatagruppe.)
2. Nyt forlag med ny forretningsmodel
(🎉🎉🎉🎉)
På den ene side hører vi at bogbranchen er i krise, mens vi på den anden side kan se, at bogen stadig trives i en digital verden. Så hvor er krisen henne? En af dem er forlagenes forretningsmodel, der ikke har ændret sig i ... (jeg tør ikke engang sætte et estimat her).
At udgive bøger er en investering - det er dyrt at komme i gang, der går lang tid, inden du begynder at tjene pengene på titlen, og der går endnu længere tid, inden du når break-even for din investering. Og det er kun, hvis den sælger som forventet.
Så da jeg så Zetlands nyhed om, at de starter Danmarks første medlemsdrevede forlag baseret på crowdfunding-princippet, var det lige før jeg hentede konfetti-kanonen.
Crowdfundede bøger og forlag har et kæmpe potentiale, fordi det fjerner de økonomiske begrænsninger og risici, som mange forlag (store og små!) i dag slås med for at holde en sund forretning kørende.
3. Podimo arbejder med AI som redskab til at forbedre læse- og brugeroplevelsen
(🎉🎉🎉🎉🎉 ...og lige en mere 🎉!)
Hos Podimo har de en AI-afdeling, der fokuserer på at udvikle og implementere AI-teknologier. I MediaWatchs artikelserie om mediehusenes arbejde med AI, fortæller Podimos chef for Machine Learning, Benjamin Biering, om hvordan de har arbejdet med at forbedre søgefunktionen med semantisk søgning, som forstår brugernes søgeintentioner, og fintuning af sprogmodeller for at skabe præcise og kontekstuelle anbefalinger til hver bruger.
Det i sig selv er dødspændende!
Men grunden til jeg har den med på min liste er denne lille bemærkning:
Desuden har det krævet, at beskrivelserne af podcasts og lydbøger på Podimo blev længere og indeholdte flere informationer om de enkelte episoder og temaer, for at de kunne blive fundet af en semantisk søgefunktion.
Ingen AI er bedre end den data, den har til rådighed. Og den danske bogbranche er langt bagud, når det gælder god og præcis metadata, der følger dansk best practice efter internationale standarder.
I 2023 har jeg rundt regnet arbejdet sammen 50 forlag med haft fingrene i metadata fra 15.000 titler. Der tegner sig et helt klart billede af, at forlagene prioritere (og er dygtige til!) at lave gode bagsidetekster, der sælger godt på et cover, men glemmer(/nedprioritere/ikke ved), hvordan man omdanner den beskrivelse til præcis og korrekt metadata, som maskiner kan arbejde med.
(Og det glæder jeg mig til at gøre noget ved i 2024! Mere om det projekt en anden dag.)
Jeg glæder mig til at se læse og dele flere konfetti-værdige nyheder fra den danske bogbranche i 2024.
God nytår! 🥂
Comments